neljapäev, 11. mai 2017

BELGIA! neljas nädal

ESMASPÄEV
VABA PÄEV!! JESSS! ma sain end välja magada ja ravida!

Tähistamiseks läksime pärastlõunal Brugesse. Sõitsime rongiga tunni ning olimegi kohal. Pilet edasi-tagasi oli 12.40€ niiet täitsa okei. Bruges oli ikka väga nadi ilm, vihma just ei sadanud aga tuul oli kõva, tumedad pilved ähvardasid ja jahe oli ka. Hetkeks oli juba kahetsus, et me sinna üldse läksime. Nagunii olime kõik sellised.. pooliku olemisega, väsinud.
Kuid mida aeg edasi seda edukamaks läks. Avastasime, et metroojaam on tegelikult kohe selle turistika juures ehk vanalinna piiril. Kogu vanalinna ala oli turistikas. Jägnesime rahvamassidele ning avastasime erinevaid tänavaid, poode, vaateid jms.
Brugge on nagu Belgia Veneetsia. Seal on ka kanalid ja ilusad vaated ning tõesti vahel üsna sarnane Veneetsiale. Kuid minu arust ikka Veneetsia on paik omaette ning romantilised gondlisõidud jäävad sinna. Brugges on mootoriga paadid, paksult rahvast täis.
Ütleme nii, et Brugge on väga ilus tõesti, aga paksult turiste täis. Ehk ka turistikaid. Võibolla kui oleks rohkem aega olnud, siis oleksime ka kohalike head kohad üles leidnud. Poole päeva reisiks oli see koht täiesti hea ning lahutas meelt küll.

 hommikune tee keetmine
 rongisõit





 Truffles, truffles, truffles...
Igasugu põnevaid vorme on shokolaadist vormitud





TEISIPÄEV
Üks mõnus tööpäev. Üle pika aja sai mu pea vatist välja. Enne oli haistmismeel kadunud, kurk valus ja pea vatti täis. Nagu gripp ikka. Thank god it's almost over.
Tänane tööjaotus oli veidi teistsugusem. Esiteks saime teada, et Duglas (see uus praktikant) on kogu nädala Kennethiga (pagariga), kes terve eelmine nädal puhkas. See tähendab, et me saame ainult kondiitriasju teha, ouyeah! Mina olin täna Valentiniga ning Kertu ja Hanna-Maria Ravi'ga. Boss pidi ise üleval kodus-kontoris tööd tegema ning olime enamus ajast poistega omapäi. Vat see oli alles nähtus. Poisid oleks kui kahenädalaselt puhkuselt tulnud- röömsad, naeratavad, teevad nalja, aitavad... What? Nad olid täna niii toredad. Hetke seisuga peaks sama seis olema ka kogu järgmine nädal, kui Fabrice on workshopidel ja mingitel konsultatsioonidel. Fabrice ei ole halb inimene, ma ei mõtle seda. Lihtsalt kui töötajad seal midagi valesti teevad, siis nad ka selle eest vastutavad. Ning Fabrice ei ole just leebe loomuga kui midagi pahasti läheb. Ikka on ju kergem tööd teha, kui sulle koguaeg kuklasse ei hingata ning võid ka vahel mõne vea teha. Kõik on seal ülimalt motiveeritud ning mingit passimist ei ole, vastupidi. Töö sujus väga hästi ning kogu päev möödus naljatades. Nad ju teavad väga hästi, mida ja kuidas teha.
Mina alustasin päeva Valentinile toorainete kaalumisega. Tegime kaht erinevat asja, mõlemad on kui biskviit. Üks oli pehmem mandlibiskviit ning teine kõvem. Jälle uus kogemus juures. Näiteks sain teha ka almond butter'it. Ehk tegelikult või kõrvetamine teatud piirini, kui või maitseb kui mandel. Aga ei tohi ära kõrbeda. Meil nats kõrbes ka :)
Jällegi uus asi oli rich pastry cream. Kogused läksid ka aina suuremaks ning toorainete mõttes ka vägagi rasvane: vahukoor, suhkur, piim, või, munad, vanillikaun
Enne lõunat sai ka veidi keedutaigent tehtud. Olen harjunud, et koolis tegime 4-5 munaga, siis nüüd siin teeme 48 munaga. Ikka väga suured kogused käivad siit läbi. Teoreetiliselt oli keedutaigen selge, selle koha pealt ei saanuki õpetussõnu, ainult väga raske oli segada. Kasutasime muidugi ka suure miksri abi. Üks asi oli huvitav, et nad ei oodanud üldse väga kaua, et see segu jahtuks ning lisasid üsna kiirelt muna. Võibolla oli asi selles, et kuumast potist pandi segu otse jahedasse miksri anumasse, ilmselt see siis aitas piisavalt jahenemisele kaasa. Väga tore uus kogemus, sai näha kuidas suuremate kogustega töötada.
Ning peale lõunat iga teisipäevane tegevus - saiakeste varude taastamine. Ma ei teagi, kaua me neid tegime, 3h kindlasti. See käib nii: eelnevalt on Valentine valmis teinud jõhkra koguse lehttaigent. Siis võetakse üks osa sellest ning rullitakse rullimismasinaga õigesse möötu ning tuuakse taigen lauale. Umbes 60cm lai ja 2m pikk laud, ehk pikemgi. Ning siis tehakse suurte rull lõikuritega õiged möödud ja lõiked koheselt ära ning neljakesi vormime tooteid. Valentin valmistab järgmist taigent ette. Üritasin täna lugeda kui mitu korda meil uut taigent tuli, aga lugemine läks sassi, 10 kindlasti. Ikka üsna mitu saiakest saab ühest 60*2000cm taigajupist :D  Saiakeste vormimine on juba üsna käpas, aga kiiruse koha pealt annab norida, ja kõvasti. Poistele jääme ikka VÄGA palju alla, nad on uskumatult kiired ja tublid seal. Naljad on neil imelikud, aga erialaselt ikka on oma kohta seal firmas väärt.
Muide, ma ei tea kas ma rääkisin juba, aga neil on kohe kondiitrikooli minnes vaja endale osta noad ning siis tööle minnes on igaühel enda noad, nimetähtedega. Näiteks prantsusmaal on koolidel partnerpoed, kes teevad koolile allahindlust ning siis saab õpilane poest soodukaga omale asju osta. Nagu Tekos on see laat aasta algul. Igatahes äge süsteem minu arust, et ka kondiitritel on oma noad nagu kokkadel. Igaüks hoolitseb ise oma noa puhtuse ja teravuse eest. Enne ma polekski selle peale mõelnud kui siin Biasettos, kui väga seda head nuga ikka vaja on. Need noad ei käi kunagi masinas pesus ning igaüks peseb seda ise käsitsi. See tagab ka alatise asja olemasolu. Sest kui see nuga peaks olema kõikide nende mustade nõude all või masinas pesus, läheb ju ilmatuma aeg et seda sealt kätte saada. Eniveis tore süsteem!

KOLMAPÄEV
Istusime hommikul rongi peale ja sõitsime Antwerpi. Esialgu oli plaan teha Biasettos lisa päev, kuid Fabricel on nii palju muid tegemisi ja ta ei jõua meiega iga päev tegeleda, andis ta soovituse sõita Antwerpi ja külastada üht shokolaadi poodi nimega Chocolate World. Tegime nn välisõppepäeva.

Sõit Antwerpi kestis umbes 40 minutit ja pea kogu aeg oli näha tihedat asustust. Bruggesse minnes seda ei olnud, siis oli näha põlde, hobuseid, lehmi, kitsi jne.
Antwerp üllatas meid kohe vägagi positiivselt. 

Antwerpi rongijaam on üks ilusamaid ja vanimaid maailmas ning tõepoolest oli ilus vaadata.




Võtsime Starbucksist joogid ning asusime linna poole teele. Kohe oli näha palju rattaid, inimesi kõndimas ja palju poode. Ja nii igal pool. Jalutasime u 25 min mööda teed ning jõudsime vanalinna, nii nagu meie raekoja plats. Meile kõigile meeldis Antwerp väga, rohkem kui Brugge. Hanna sõnul pidi väga väga ilus olema ka Gent, ta käis seal perega. Niiet kui on aega siis lähme vaatame selle ka üle.







Käisime söömas erinevates kohtades, kuna mina tahtsin taimetoitu ning olin enne tripadvisorist välja otsinud koha nimega Falafel Tof.


Oli üsna lihtsalt leitav ja otse selle raekoja platsi juures. Söök mulle väga maitses ja olin rahul. Siis läksime otsisime ühe teise burgeri koha veidi eemal (ka tripadvisorist) ning siis said teised ka ikka kõhu täis. Lõpuks tuli välja, et seal oli ka vegan menüü niiet ma polekski pidanud enne spets seal üksi sööma. No mis seal ikka.
Peale söömist jalutasime veidi niisama ringi. nautisime vaateid. Antwerp pidavat olema siinne moepealinn. Eks ta vist ongi. Mõista annab juba see, et seal on väga palju riide ja aksessuaaride poode. Ning inimesed on ka vastavalt riietunud. Nii ilus oli vaadata! 
Kogu linnas oli väga rahulik õhkkond, kõik chillisid. Ka kohalikud.
Kohalikke nägin oma tripil Hobokenisse. Seal siis asubki suur shokolaadi tarvikute ja vormide pood. Oh my god... Te ei kujuta ette :)








Kui käed oleksid kandnud ning rahakott lubanud, oleksin vist kogu poe kaasa ostnud. Õnneks tulin sealt ainult viie shokolaadi vormiga, kahe väikese ja ühe suure tarte tatin vormiga.


Pood oli tõesti nii hea nagu Fabrice rääkis. Seal oli nii traditsioonilisi kui ka modernseid vorme, valik oli MEELETU! Tõesti, ma ei valetaks kui 300-400 erinevat. Ning siis 3D vormid, magnetiga ja ilma. Igasugu tarvikuid, silikoonvorme. Suuri ja väikeseid miksreid, shokolaadi sulatamise masinaid, lõike masinaid. Värve, spreisid, spaatleid, raamatuid jne. 

Ning oli ka eraldi trellide taga ruum, kus paistsid käsitsi tehtud shokolaadi vormid. Kullast ja hõbedast paistsid osad olevat, aga ma pole kindel ka. Mul silm niigi säras ja olin nagu laps kommipoes. Ainult et jube kallid kommid olid... 

Ahjaa. See pood asus nn tööstusalas, kuhu sõitsin kesklinnast juba pool tundi trammiga viimasesse peatusesse ning siis jalutasin ka 20min kindlasti. Ehk siis ikka väga kaugel. Ning seal ma nägin, kui hästi oli jäetud loodusele ka ruumi. Seda ikka Eestis ei näe. Tööstusalad, tootmine, isegi prügila oli seal. Ning ikka oli tehtud KÕIGIL korralik haljastus. Kus Eestis haljastus on? Saan aru, et enamus on ehitatud põllumaadele, kuid mõne puu võiks ju ikka istutada, mis hooldust ei nõua. See on siin ikka tõesti fantastiline, et vahet ei ole kas oled kesklinnas või tööstusrajoonis või slummis, ikka on roheline ja on haljastus. See annab nii palju juurde ning siin on, mida hingata. Tallinnas kesklinnas ja isegi kodutänav Tööstuse paneb tihtipeale hinge kinni, kuna õhku ei ole. Vot sellised asjad vaevavad mu südant :D




Koju tagasi sõitsime väga vana rongiga ning kogu tee hoidsime hinge kinni, et see kummuli ega katki ei läheks. Nagises ja krigises koguaeg, väga ebamugav oli istuda. Esimene kord, kui nägime et ka nii vanad rongid seal üldse sõidavad, kuna siiani olime näinud ja sõitnud vaid uutega, mis lausa hõljuvad ringi.

Vot selline tore päev. Homme juba kena pikk tööpäev ees, oojee!

NELJAPÄEV
Nädala pärast on juba meie viimane praktikapäev, jesss. Praktika ja välismaa ja uued oskused on kenad küll, aga koduigatsus on juba suur ning tahaks kangesti koju pere juurde.
Tänane päev oli selline veider. Algas väga hästi, aga mida aeg edasi seda hullemaks läks :D
Algas vägagi hästi. Ärkasin päris puhanuna, jõudsime 15 min varem tööle ja tundus, et on energiat. Seejärel kuulsime ülemuselt, et ta tunneb, et meil ei ole viimastel päevadel eriti motivatsiooni. Ma ei oska selle koha pealt küll eriti midagi õelda. Osalt on tal õigus, kuna viimastel päevadel teda ennast ei olnud või oli minimaalselt ning olime poistega üksi. See tähendas, et me tegime kõike, mida juba oskasime või siis assisteerisime neid enamus aeg asjade kaalumistega, koristamisega jne. Ehk ühesõnaga igav oli. Ja siis üks päev, kui ma ka kirjutasin, et pidime räiiigelt koristama. Võttis küll motivatsiooni maha.
Kuid siiski, täna asi muutus. Ülemus oli kogu aja meiega ja tegime uusi asju, ettevalmistusi tema järgmise nädala konsultatsioonideks. Seega tegime täiesti teisi asju, mis igapäevases toodangus ei ole.
Mina olen selline sahmerdis ja mulle meeldib koguaeg uusi asju teha. Ilmselt sellepärast vist Kadakamarja Köögis ei hakka kunagi standard menüüd olema, vaid kõik on erinev ning vastavalt tooraine kättesaadavusele. Tahan kasutada just kodumaiseid ja hooajalisi tooraineid, mis on minu jaoks väga tähtis. Ei taha teistele sööta seda, mida ise ei tahaks saada. Nagu ka Fabrice ütleb, siis hea toote jaoks on vajalik hea tooraine.

Kirja said täna sellised ülesanded:
kookose keedutaigna tegemine
Koosose keedutaignast kaunistuste tegemine+pralinee
Vahumasina pesu ja idee seletus
Piparmündi kreem
Kookos mousse tegemine
Biskviitide vormist välja lõikamine, pooleks lõikamine
Passionfruit kreemi tegemine
Saiade lõikamine
Kaunistuste tegemise seletus: Shokolaadi pallikesed-efekt
Ettevalmistus teisipäevaseks workshopiks

Sain võimaluse minna teisipäeval Fabrice assistendiks ning näha lähemalt workshopi. Muidu ma ei saaks kaasa minna, aga seekord ta läheb ühte kooli pm tunde andma. Tavaliselt on michelini tähe kokad ta kliendiks (nt eelmine esmasp). Pean siis kohal olema juba kell 6, niiet pean kuidagi jala kiirelt Rogieri peatusesse kõndima (u 20 min kõndimist), et trammile saada. Nii vara siin metroo ei sõida. Probleem on selles, et siin pole just kuigi ohutu kõndida ning ma ei tea, kas organiseerida varakult takso või joostes läbi minna :D :D eks vaatab.

Lõunat ma täna ei saanud, kuna seekord olid võileivad ning mul polnud sinna midagi peale panna. sõin niisama kaks saiaviilu et noh natuke edukam oleks. Kõht nagu ei olnudki tühi, aga pärast tundsin, et energiat ei ole. Ehk siis homme võtan igaks juhuks banaani kaasa. Ostsin siit nurgapealsest türklaste(?) poekesest 3 karpi maasikaid, 1 banaani ja 1 paprika ning maksis 4,70. Üsna odav ikka, tavaliselt nii hästi ei lähe.
Koju tulles oli muidugi kõht tühi ning lootsin kohe omale sööki soojaks tegema hakata, aga oh üllatust, meil sadas vihm tuppa. Esimest korda oli siin tõsine vihm ning laest ikka voolas vett. Algul oli 2 kohta ja panime kausid ja rätikud alla, aga siis läks ühest kohast auk veel suuremaks ja vett lihtsalt voolas! kolm suurt potti/anumat oli vett täis, ja põrand ja rätikud ka... see oli õudne. Ja siis oli lae alla kogunenud üks veepall, mis oli lae, värvikihi ja meie vahel. Plärtsti kukkus kogu see veehulk sinna maha, koos värviga. Oeh.. Ikka tõsine uputus oli siin. Lõpuks saime asja kontrolli alla ja sain süüa teha.




Ning nüüd on kell 10, Eesti on Eurovisioonil ning ma ei jaksa nii kaua üleval olla, et seda vaadata... Kahju, hea laul on ning ehk me ikka viimaseks ei jää enam :D
Homme on lõpuks reede. Ma tegelikult arvasin juba kogu tänase päeva, et täna on reede... Aga siis mees teavitas, et siiski ei ole... Väsimus annab vist tunda :D

REEDE

Tööpäev oli pikk ja täis assisteerimist.
Kirja said järgnevad tegevused:
mirror glaze kookidega tegelemine, katmine, restilt alusele asetamine jne
Valge mirror glaze valmistamine
puuviljakoogi kaunistamine
lõunasöögi supi serveerimine, toolide toomine
tihe laudade pesu
töö jäätisega - lambavormi täitmine jäätise ja sorbetiga
rooside voolimine - valge-roosa seguga
workshopiks asjade valmis panek, suurem shokolaadi otsimine laost

LAUPÄEV
Nagu näha, siis eilne jutt oli lühike ja konkreetne. Nii tuleb ka täna :D väsimuse märgid.

Ja läheb:
Hommikune toodete kaunistamine
Ekleeride täitmine
Poe valmis panek
Biskviidi valmistamine
Tart'ide vormist välja võtmine
Rooside tegemine
Koristamine
Koristamine
Veel koristamine x10

Ausõna me võime oma kutsetunnistusele nüüd ka puhastusteenindaja märke panna. See on lihtsalt uskumatu, milline kevadine suurpuhastus seal käib, kui me seal oleme. Kertu ja Hanna tegid tavalist külmkappi, mina tegin põrandat ja arvasin et no saan ka sinna siis appi minna. OO EI! Kenneth tuleb ja ütleb: ''Say goodbye to everybody!''  NO MISMÕTTES? mida ma valesti tegin? kas mingi karistus või saadetakse üldse kuskile ära? :D sada mõtet käis peast läbi. Ning siis näitab käega jopede peale. OO EI. Sügavkülma minek. Tegime siis sügavas suurpuhastuse, nii mõnus oli. -20 kraadi, jopel lukk ei tööta ja kindaid ei tunnistata, oh yeah. Koristasime ära laed jääst, sorteerisime tooteid, vahetasime välja kaste, lõhkusime põrandalt jääd haamritega :D, pesin niiske lapiga põranda, ukse ja ukseümbruse ja nende ''kummiribade'' puhastus mis ukse ees on. Ning siis pärast tootmisruumides põrandate pühkimine ja pesemine. Pluss päeval räigelt nõudepesu.
Kas mul on mingi karmavõlg või õpin siiski puhastusteenindajaks? Vat ei teagi kumb...



Meie kõigi roosid 

PÜHAPÄEV
Emadepäev oli ka Biasettos. Alustasime enda päeva kell 7 ning juba varakult algas suur sagimine,  nii tootmisruumides kui kohvikus. Kohvik avab 7.30 ning pea kohe oli järjekord ukseni või uksest väljas. Selline tramm kestis umbes 11ni. Kooke-torte toodi aina lauale kaunistamiseks ning sealt edasi viidi siis ette kohvikusse müüki. Andsime endast parima ja proovisime ka kaunistada. Sain näiteks esmakordselt shokolaaditorti kaunistada shokolaadi suurte laastudega. Ning siis sai külma spreiga kaunistusi kinni külmutada, oi kuidas käsi värises aga nii tore oli. Tänaseks oli ka tellitud söödavaid väikeseid lilli, mis kogu toodangule hoopis teise ilme andis. Nii ilus ja naturaalne... Fabrice tegi igast erinevast tordi kujundusest ka endale pildi ja lubas facebooki üles panna. Jääme ootama, võite stalkida ka: Fabrice Debroux  :D
Enamus aega saime täna assisteerida ning kõiki aidata. Eriti kaunistamise koha pealt, kreemide toomine, pritskottide täitmine jne. Muidugi sain ka esimest korda 500g vahukoort käsitsi vahtu lüüa, oli see vast huvitav kogemus... :D
Ning kas kujutate ette, täna ei olnudki kevadpuhastus vol5 või midagi ;) Saime koju üllatavalt vara, 1 paiku(?) ning läksime selle tähistamiseks jälle Loiuza peatusesse ning sealt jalutasime ühte ilusasse söörikute kohvikusse. Võtsime söörikud kaasa ning tulime koju. Käisin ka nurgapealsest türklaste poest läbi, et arbuusi osta. See on ikka VÄGA hea siin! Hakkan siis maksma kui kõik poesolijad märkavad kuidas üks narkar üritas mitut karastusjoogi purki endale tasku pista. kahjuks tal rohkem kui üks ei mahtunud ja siis tuli kassa juurde midagi seletama. Muidugi poe omanik nägi seda kõike ning käskis purgi taskust välja võtta. Vargale see ei meeldinud ning lõppkokkuvõttes läks seal kakluseks, mina ainukese naisena seal pisikses türklaste poes. No johhaidii :D koju tulin üsnagi kiirel sammul.
Vot selline päev meil. Õhtut sisustan praktikaaruande koostamisega ja arbuusi söömisega, teised lähevad peole. Ma olen igav ja puhkan end homseks väljasõiduks välja. Lähme Hanna-Mariaga Prantsusmaale, Lille linna avastama. Siit on ainult 36 minutit rongiga sõita, mis see siis ära pole. Ning teisipäeval lähen juba Fabricega kooli workshopile. Kolmapäeval on vaba päev, lubas 27 kraadi sooja! Neljapäeval on pikkkk tööpäev, kuna tuli suuur tellimus ja ka meie ärasaatmine on õhtul. Täna oli tööl ka Jürgen ning me tegime koos ühise pildi ka. Need on Jürgeni telefonis :D aga ta lubas neljap peale oma tööd sealt läbi tulla ning me anname siis ka omad kingid üle. Ostsin Saaremaalt Kiratsi poest kaks ilusat käsitöö maalinguga tassi (sama kollased nagu mu mantel :) ) ja siis shokolaadi-kama smuutisegu, piparmündi-shokolaadi teed, ergutavat hommikuteed ning natuke komme. Esimesed Kalevi kommid piirdusid vaid ühe maitsmisega, niiet ei tea mis nad Kasekesest ja Pilvekesest arvavad :D

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar